Logistics Valley bundelt ondernemershulp in Logistics Valley Helpt

14-04-2020 -

Logistics Valley HelptWaar sommige Gelderse transport- en logistiekbedrijven drukker zijn dan ooit, staan andere door de coronacrisis letterlijk stil. Via het digitale platform Logistics Valley Helpt komt Logistics Valley, het samenwerkingsverband van de logistieke hotspots regio Rivierenland, regio Nijmegen en regio Liemers Achterhoek, beide ondernemersgroepen te hulp met mensen, middelen en informatie.

Sinds het uitbreken van de coronacrisis is het in veel branches hollen of stilstaan, de transport- en logistieksector voorop. Ook in Logistics Valley, dat al jarenlang boven meedraait in de ‘Champions League’ van nationale logistieke hotspots, mede dankzij de gunstige ligging in de voor Nederland en Europa belangrijke Rhine-Alpine goederencorridor. Logistics Valley, waarin ondernemers, overheid en kennisinstellingen uit de regio’s Rivierenland, Nijmegen en Liemers Achterhoek nauw samenwerken, herbergt circa honderdduizend logistieke banen, verspreid over ongeveer vijftienduizend bedrijven wat neerkomt op zo’n elf procent van de werkgelegenheid in Gelderland.

Logistiek: rare situatie

Dat juist in de ‘Gelderse corridor’ snelle crisisactie op gang kwam, is dan ook niet zo vreemd. “Na een korte belronde onder zo’n vijftig ondernemers bleek behoefte te zijn aan gerichte informatie en concrete, praktische hulp”, vertelt Frank Engelbart, directeur Logistics Valley Rivierenland. “In de logistiek doet nu eenmaal de rare situatie zich voor dat sommige bedrijven zitten te springen om extra vervoer, chauffeurs en opslag, terwijl andere ondernemers niets kunnen maar wel willen. Aan die mismatch wilden we sowieso iets doen.”

Logistics Valley Helpt

En dus werd in no time het digitale platform ‘Logistics Valley Helpt’ opgetuigd. Engelbart: “Logistics Valley Helpt is een soort Marktplaats voor logistiek Gelderland, de plek waar ondernemers terecht kunnen met hun vraag naar en aanbod van mensen en middelen. Ook hebben we alle overheids- en branche-informatie over alle belangrijke regelingen gebundeld. Verder proberen we via Logistics Valley Helpt met de provincie ondersteunende maatregelen te organiseren en sparren we met ondernemers om samen naar oplossingen te zoeken. We spelen in op regionale ontwikkelingen en houden ons nadrukkelijk niet bezig met zaken die landelijk worden geregeld. Dat gebeurt al door het ministerie en TLN en Evofenedex, de belangenbehartigers namens de branche.”

Chauffeurs uitlenen

Sinds de livegang van ‘Logistics Valley Helpt’ vult het platform zich stapsgewijs met oproepen van ondernemers die bijvoorbeeld operators of programmeurs zoeken. Maar ook van bedrijven die graag hun wagenpark en chauffeurs willen uitlenen, zoals het Nijmeegse touringcarbedrijf Toonen Reizen. “In eerste instantie zouden chauffeurs van Toonen voor ‘Breng’, de Nijmeegse busmaatschappij gaan rijden”, vertelt Ben Hendriks, projectleider van Logistiek Expertise Centrum (LEC) Nijmegen. “Dat ging helaas niet door, vanwege het landelijke besluit om zondagsdiensten in te richten en dus extra chauffeurs niet nodig waren. Daarom onderhandel ik momenteel met drie bedrijven om Toonen-chauffeurs met een vrachtwagenrijbewijs toch te kunnen plaatsen.”

Betere langetermijnplanning

Volgens Hendriks krijgt het gros van de transport- en logistiekbedrijven in ‘zijn’ regio Nijmegen door de crisis te maken met een omzetdaling tussen de vijf en twintig procent volumedaling. Wat op termijn mogelijke positieve effecten zijn, is afwachten. “Een gebeurtenis als deze leidt bij ondernemers hopelijk tot nieuwe inzichten. Over het nut van samenwerking, dat lijkt me duidelijk. Maar ik kan me voorstellen dat bedrijven nu écht worden getriggerd om werk te maken van hun langetermijnplanning. Via de fasering van het wagenpark. Of het opzetten van een andere productmarktcombinatie. Zodat ze een alternatief hebben als de wereld er opeens heel anders uitziet.”

Makelen en schakelen

Hoe logistiek Gelderland uiteindelijk uit de crisis komt, is volgens Engelbart koffiedik kijken. “Puur praktisch gezien hangt veel af van hoe lang het duurt. Dat het goederenvervoer er boven op komt, lijkt me evident. En dat er iets fundamenteels verandert in ons doen en denken over bijvoorbeeld personenvervoer via de lucht, is aannemelijk. Voor nu is het vooral belangrijk dat logistiek ondernemers weten dat we voor ze klaar staan. Aan ons de taak om te makelen en te schakelen.”

→ Lees hier alles over hulp voor ondernemers uit de regio Arnhem – Nijmegen – Wageningen

Bron: https://theeconomicboard.com/nieuws/logistics-valley-helpt/

« Terug
×