Arbeidspool logistieke sector voor pieken en dalen

Arbeidspool logistieke sector voor pieken en dalen
Samen in de sector pieken en dalen in personeel opvangen: Logistics Valley Rivierenland, VNO-NCW Midden en NL Werkt aan Werk onderzoeken de collegiale in- en doorleen met behoud van dienstverband van medewerkers, samen met een groep logistieke ondernemers.
“In december overleggen we met de ondernemers, partners van Logistics Valley Rivierenland, over het idee om werknemers uit te lenen aan een collega-werkgever”, vertelt bestuurslid Jan Kees van der Wal, directeur van Flora Nova in Ophemert. “We bereiden het idee zo goed mogelijk voor, zoals voorbeelden van arbeidsjuridische contracten, maar er zijn ongetwijfeld zaken die we missen. We lichten ook het digitale platform en de app toe waarmee matches vlot tot stand kunnen komen.”
Het idee was simpel, de uitwerking vergt veel overleg. “Ik constateerde dat in een periode van hoogconjunctuur en een krappe arbeidsmarkt er behalve een tekort aan mensen, tóch voor velen op de arbeidsmarkt alleen tijdelijke contracten of uitzendcontracten waren. Een tegenstelling dus. Met een vast contract kun je mensen behouden voor de operatie. Maar wat wanneer je een seizoens- of maand- of zelfs weekcyclus hebt waarin je veel mensen nodig hebt, maar ook rustige perioden kent? Dan is het flexwerken een logische gevolg.”
“Wat nu wanneer het patroon bij de één omgekeerd is aan dat van de ander? Dan kun je, in de logistiek zijn veel banen gelijksoortig, mensen een vast contract aanbieden, want bij onderlinge uitleen kun je je niet gebruikte capaciteit kwijt. Dat heeft voor de werknemer het voordeel dat hij of zij een vast dienstverband kan krijgen, terwijl je de hinder kwijt bent die je als werkgever van een vast patroon hebt. Dat kan ook per maand, week of campagne zijn.”
Logistics Valley Rivierenland wil niet in de arbeidsbemiddeling gaan, benadrukt hij. “We doen uitzendbureaus geen concurrentie aan, we gaan niet werven of faciliteren. Zij vervullen immers een belangrijke rol in het leveren van arbeidskrachten. We zitten vóór die momenten, willen juist dat een werkgever makkelijker overgaat tot het aanbieden van een vast contract. De uitleen kan werken, maar de werknemer moet op de payroll staan. Je kunt pieken en dalen samen oplossen.”
Volgens Van der Wal is de inbreng en een kritische blik van de door Logistics Valley Rivierenland en VNO-NCW genodigde ondernemers voor het overleg erg belangrijk. “We proberen zo goed mogelijk te starten, maar het is nog in de opbouw. Mogelijk zien wij dingen over het hoofd en we willen niet van start gaan en voor verrassingen komen staan. Dus we hebben al antwoorden op vragen, bijvoorbeeld wat gebeurt er bij ziekte, een ongeval? Wie betaalt wat?”
Vooralsnog is deelname alleen toegankelijk voor de 65 partners van Logistics Valley Rivierenland. “We starten met een diversiteit aan bedrijven, zodat we een representatieve doorsnee vooraf kunnen bevragen. We verwachten steun, zeker omdat het een plan is dat het werkgevers mogelijk maakt maximaal van de aanwezige arbeidspotentieel gebruik te maken. En de werknemers bied je meer zekerheid.”