‘Bedrijven Logistics Valley werken keihard aan verduurzamen'

‘Bedrijven Logistics Valley werken keihard aan verduurzamen'
De drie hotspots van Logistics Valley hielden op 8 maart in Gelredome een verkiezingsdebat. De uitkomst: de partijen in Provinciale Staten willen hetzelfde wanneer het om bereikbaarheid, duurzaamheid en leefbaarheid van stad en land gaat.

Maar de manier waarop, en in welk tempo, verschilt. Gedeputeerde Helga Witjes: “We moeten veel doen en veel investeren, dat is wel helder. We kunnen niet zonder de logistiek.”
De logistieke ondernemingen werden omarmd. Peter Kerris namens de PvdA: “We zullen het samen met de ondernemers moeten doen, op de plaatsen die we daarvoor het beste vinden: in de regio’s Nijmegen, Liemers Achterhoek en Tiel. Tegelijkertijd staat de provincie voor de taak 100.000 woningen te bouwen, en die moeten óók bereikbaar zijn.

”Directeur Jan Boeve van TLN, ook sprekend namens EvoFenedex, wil er vaart achter. “We moeten de verduurzaming in de versnelling brengen, het gesprek op gang houden is essentieel. Neem alleen al de vraag naar laadpalen voor vrachtverkeer, we hebben er duizend nodig om duurzame bedrijven te garanderen.”
Kwesties als doortrekken van de A15, verbeteren van de A12 of de Rijnbrug bij Kesteren ontmoeten bij alle betrokkenen alleen maar instemming. Heikeler wordt het, wanneer de manier waarop alle benodigde elektriciteit moet worden opgewekt wordt bediscussieerd. FvD opteert bijvoorbeeld voor kerncentrales, zo viel te horen.

Rieni van der Hoeven van Igepa in Tiel, toonde zich zwevende kiezer: “We doen al zoveel, we kijken naar de modaliteit, besparen energie, werken mee in bereikbaarheid. Wat kunt u als provincie nu écht realiseren?” Hij leek toch overtuigd nadat alle 12 partijen die om de zetels strijden, waren gehoord. Namens de Lokale Partijen Gelderland zei Lara Minnaard: “De provincie moet veel meer betrokken raken in de uitvoering van al deze plannen. En er moet meer erkenning komen voor de logistieke sector.” Want, zoals Marcel Michon van Buck Consultants Internationaal het aan het begin van de bijeenkomst zei: “Investeren in een organisatie als Logistics Valley met 250 aangesloten bedrijven is het geld drie keer terugverdienen. Deze sector werkt keihard aan verduurzamen.”