Binnenvaart containers kan sneller blijken

Binnenvaart containers  kan sneller blijken
Wegtransport van containers krijgt de komende tijd met vertragingen te maken. Rijkswaterstaat vervangt meer dan 100 bruggen, tunnels, sluizen en viaducten. De oplossing: vervoer per spoor of met binnenvaart. Er is een nieuwe financiële ondersteuning om dat uit te proberen, de Modal Shift-regeling.
Ladingen kunnen gebundeld in binnenvaartschepen of op treinen worden vervoerd. De focus voor binnenvaart ligt op twee specifieke verbindingen in ons land: van Rotterdam naar Venlo (Zuid-Oost) en van Rotterdam naar Arnhem/Nijmegen (Oost). Op die zogenoemde corridors liggen waterwegen die een mooi alternatief bieden. Om dat mogelijk te maken, zijn frequente binnenvaartlijndiensten noodzakelijk waarin lading wordt gebundeld. Dat kan, in samenwerking met containerterminals als, in onze regio, CTU in Tiel.
De regeling betrekt ook de Logistieke Alliantie, de Topsector Logistiek en vier provincies. Ze bestaat uit een serie gerichte aanbestedingen en subsidies om barrières te verlagen. Hiermee kan een bedrijf frictie- en aanloopkosten financieren, wanneer de ondernemer besluit de binnenvaart en het spoor een kans te geven. Niet alles tegelijk, maar met ondersteuning van de regeling kunnen partijen samen proefprojecten uitvoeren in de keten. Een onderdeel hiervan is Kansen Voor Water Rivierenland, het project dat Logistics Valley Rivierenland uitvoert in het kader van de Regiodeal. Een vervoerder hoeft niet in één keer de complete logistieke operatie om te gooien, maar kan samen met andere partijen in de logistieke keten proefprojecten doen om te ervaren hoe het in zijn of haar praktijk nu echt werkt. Vanuit Kansen voor Water biedt Logistics Valley met de multimodale scan een interessant onderzoek naar kansen voor de onderneming om containers van de weg naar het water te brengen.
In de regio Rivierenland kunt u informatie opvragen bij projectleider Elise Gerritsen elise@logisticsvalley-rivierenland.nl . Hier het aanvraagformulier voor deelname aan de regeling.