Column: Transport en Logistiek is ook Techniek

Column: Transport en Logistiek is ook Techniek
Transport en de Logistiek, wat is dat eigenlijk? Vijf jaar geleden was ik dan gaan vertellen over de vrachtautochauffeur, planner en magazijnmedewerker. Klopt ook, maar er is meer, veel meer!

Bedrijven die in deze branches bezig zijn, verdienen hun boterham al lang niet meer alleen door het verplaatsen van spullen van A naar B. Sterker nog, ze verdienen steeds meer aan alle servcies die worden gevraagd en waarop ze inspelen.  Denk aan een bedrijf uit Nijmegen dat er voor zorgt dat grote evenementen tijdig worden bevoorraad met alle horecabenodigdheden. Vroeger zetten ze het af bij de ingang. Tegenwoordig bouwen ze het geheel ook op, zodat de barkeeper meteen kan gaan tappen. Of ze zorgen ervoor dat de lichtinstallatie niet alleen wordt afgeleverd, maar ook wordt geïnstalleerd.

Ander voorbeeld uit de Achterhoek. Dit bedrijf vervoert alle landbouwwerktuigen van John Deere. Wat je echter niet aan de buitenkant ziet, is dat dit transport- en opslagbedrijf ook onderdelen assembleert voor onder andere de trekkers. Ze verdienen dus een betere boterham door het in elkaar zetten van deze trekkers, die dus niet meer in z'n geheel naar Nederland komen. 

Dit betekent dus ook dat de opleidingen voor logistiek de komende jaren gaan veranderen en nog interssanter worden. Zo kun je een lesmodule elektrische installaties gaan kiezen of een module horeca, en steeds meer kom je ICT tegen. ROC's zijn daarom steeds beter in contact met de buitenwereld. Om zo zicht te krijgen en te houden op de dynamiek van de arbeidsmarkt en hierin mee te bewegen. 

Onze opleidingen worden hierdoor steeds meer interdisciplinair. En volgens mij worden ze zo veel interessanter en uitdagender. Waarbij onze studenten ook in de opleiding van hun keuze steeds beter hun eigen talenten ontdekken. 

Folkert Potze
Directeur Techniek ROC Nijmegen
TECHGELDERLAND
november 2021