Communicatie voor logistiek middenkader: nieuwe module van start

Communicatie voor logistiek middenkader: nieuwe module van start
De derde module van de opleiding logistiek middenkader van Logistics Valley Rivierenland is juist begonnen. Het onderwerp: communicatie voor leidinggevenden, ofwel: bewust omgaan met die materie.
"Wat zeg ik, en hoe. En wanneer ook niet”, karakteriseert Bauke Felix, docent-begeleider van de leergang voor logistieke praktijkmensen van Logistics Valley Rivierenland, de lesinhoud. “Het is een onderwerp dat door de partners van Logistics Valley zelf is opgeworpen. Net zoals de hele leergang direct voortkomt uit behoefte van het bedrijfsleven. De resultaten, we zijn nu met de derde en afsluitende module bezig, zijn bemoedigend. Ik zie hoe de cursisten de materie direct proberen om te zetten naar hun eigen praktijk. We hebben van tevoren geen borging van resultaten van de lessen ingebouwd, ik vertrouw erop dat het direct koppelen van de stof aan de praktijk daarvoor zal zorgen. ROC Rivor laat als organistor van deze leergang wederom zien dat ze er is voor het bedrijfsleven.” Volgens Bauke Felix zou een vervolg op deze leergang hem een lief ding zijn. “Maar wederom: alleen wanneer daar behoefte aan is bij de ondernemingen. Dan maken we maatwerk, aangepast aan de vraag. Dus kom maar met die inschrijvingen.”
Bauke Felix werkt drie dagen per week als docent transport en logistiek voor ROC Rivor en vult zijn overige dagen met het uitvoeren van projectenop het snijvlak tussen onderwijs en logistiek. “Ik ben betrokken bij de landelijke MBO-raad en functioneer in een commissie van de stichting Beroepsonderwijs Bedrijfsleven, waarin alle betrokkenen, onderwijs, overheid en bedrijfsleven, samen vaststellen wat de leerstof zal zijn voor studenten. Wat ze moeten kennen en kunnen. Zo geef ik dus les én werk ik mee aan de inhoud van de lesstof. Voor mij persoonlijk een ideale situatie: ik ben grenzeloos nieuwsgierig.”
De modules van de leergang logistiek middenkader zijn met een heel bewust doel samengesteld vertelt hij. “De rivierenlandse ondernemers wilden een post-mbo opleiding voor hun middenkader, gerichte modules op hbo-niveau waarmee hun hele organisatie op een hoger plan kon komen. Ondernemers zijn zich bewust dat de behoefte aan vaardigheden van hun mensen verandert. We zijn gekomen tot modules over leidinggeven -hoe ga je om met problematische situaties en hoe sta je daar zelf in als persoon-, een module over bedrijfsvoering -de vragen of je bedrijf waarde toevoegt voor de klant en of dat op een slimme en randabele manier gebeurt- en dus de laatste over communiceren. Naast trainer Peter Linssen zijn daar de Han en een docent van hogeschool InHolland bij betrokken.”
Hij heeft nog wel een wens voor een vierde module, als dat ooit mogelijk wordt. “Ik zou het graag hebben over ketensamenwerking. Over het besef dat jouw afdeling geen eiland is, en jouw hele bedrijf ook niet. Maar dat we allen deel uitmaken van ketens, zodat het goed is daarbinnen met elkaar, ook richting je klanten, kennis te delen. Transparantie, en dat betekent dat je de traditionele relatie klant-leverancier ook moet kunnen doorbreken.”