De toekomst van Logistics Valley Liemers Achterhoek

De toekomst van Logistics Valley Liemers Achterhoek
Tjeerd Middelkoop, directeur van Logistics Valley Liemers Achterhoek, kijkt alweer vooruit nu het demonstratieproject met de emissieloze Renault truck is afgelopen. “Acht ondernemers hebben elkaar hierin gevonden, het is nu zaak ervoor te zorgen dat ze elkaar vasthouden en een nieuw project starten.”

Wat dat project moet inhouden, daar heeft Middelkoop wel ideeën over. “Niet meteen beginnen over een elektrische 50-tons trekker. Die is toch pas volgend jaar beschikbaar. Concentreer je op de laadinfrastructuur. Door bijvoorbeeld bedrijfsdaken met zonnepanelen te bedekken, en die stroom op te slaan in batterijen waarmee je je wagens kunt laden. Ik denk dat de eerste overweging moet zijn, om per bedrijfsterrein aan energieopwekking te doen.”

(foto: Tjeerd Middelkoop bij de startbijeenkomst ZE-project)
Doen
“Maar blijf met elkaar bezig, laat zien dat delen het nieuwe vermenigvuldigen is. Dan kun je later weer andere transporteurs betrekken bij een demonstratieproject voor de elektrische trekker. Wat telt: gewoon doen, erin geloven, niet meteen ja maar zeggen, of alles eerst berekenen. Wat het nieuwe project ook wordt, laten de ondernemers niet vergeten de medewerkers al vroeg in de plannen mee te nemen, want uiteindelijk is je chauffeur bepalend voor het succes.”

Alle ondernemers zien dat het electriciteitsnet niet klaar is voor de vraag naar stroom. “Ik verwacht dat de sector er zelf actie in onderneemt. Er wordt aan gewerkt door de netbeheerders, maar het duurt nog tot 2030. We moeten de koplopersrol pakken, je zet er de regio mee op de kaart wanneer je laat zien dat je aan het verduurzamen bent, daar liggen kansen.”

Vertel het
Maar dan moeten de logistieke en transportbedrijven wel meer ruchtbaarheid aan hun projecten geven, vindt Tjeerd Middelkoop. “We zijn heel goed in dienstverlenen, maar onze operaties slokken ons op, we vergeten te vertellen wat we doen. We passen ons almaar aan aaan wetten en regels. We dóen het gewoon, we vertellen het niet. En wat we ook vergeten: we vergeten onze activiteiten en innovaties te beprijzen. En dat is niet goed voor de bedrijfsvoering. Voor mij is het duidelijk waar we het als samenwerkende ondernemers, en ik hoop dat er meer gaan meedoen, over moeten hebben. Technisch kan het immers?”

2022-finale-ZE-project-LVLA-Vijverberg-Doetinchem-22-april-23

(foto vlnr: Erik Lenssen, Renault Trucks Nederland - Jur Hofland, Rensa Family Company - Tjeerd Middelkoop, operationeel directeur Logistics Valley Liemers Achterhoek)

Hoe zat het ook eens weer? Logistiek.nl maakte dit item van de aftrapbijeenkomst september 2021 bij Schotpoort Connect