Doorlopende leerlijn VMBO-MBO voor de logistiek

Doorlopende leerlijn VMBO-MBO voor de logistiek
Het VMBO heeft in de afgelopen jaren innovatief lesmateriaal ontwikkeld om het vak Logistiek via levensecht leren, gaming en simulatie bij leerlingen onder de aandacht te brengen. Zo is er een warehouse game, waarmee leerlingen door middel van simulatie ontdekken wat er mogelijk is terwijl ze zich door het magazijn heen bewegen.

De Sterk Techniek Onderwijs werkgroep Logistiek werkt nu een aantal maanden samen en hebben al mooie successen behaald, voor alle scholen is het onderwijs praktischer geworden. Op een leuke manier hebben de VMBO scholieren inmiddels kennis gemaakt met de praktijkhal van ROC Nijmegen waarin ze in een  gesimuleerde setting “echte” logistieke opdrachten hebben uitgevoerd. Een mooie 1e ervaring voor veel scholieren om echt kennis te maken met logistiek.
De lessen op de VMBO scholen zijn met de invoer van het WMS praktischer geworden. Alle docenten zijn positief over de nieuwe ontwikkelingen.

Met de ontwikkelde lesmaterialen zijn we nu nog een stapje verder gegaan. Deze lesmaterialen en lesmethoden hebben we op elkaar afgestemd. Hierdoor werken we op beide scholen nu met hetzelfde WMS programma en bieden we de praktijk op dezelfde manier aan. Praktijk lessen worden op vaste momenten ingeroosterd op beide scholen, waarbij de fysieke praktijk in de praktijkhal van ROC Nijmegen wordt uitgevoerd.

De volgende stap in de samenwerking is om de doorlopende leerlijnen ook door te gaan trekken naar het beroepenveld. Dan kunnen we de VMBO en MBO stages bij de bedrijven beter op elkaar af gaan stemmen.