Energietransitie en arbeid onderwerp zomergesprekken

Energietransitie en arbeid onderwerp zomergesprekken
Elk jaar praat Logistics Valley in de zomer bij met de partners. Dit jaar blijken twee thema’s vaak op te duiken: personeelsgebrek en de komende energietransitie.
“De kwestie arbeid piept en kraakt niet alleen meer, ze is aan het vastlopen”, constateert Frank Engelbart van Logistics Valley Rivierenland.
“De ondernemers die ik tot nu toe sprak, de gesprekken gaan nog wel even door, krijgen opdrachten genoeg, maar kunnen ze niet allemaal meer uitvoeren. Er zijn geen mensen voor aan te nemen, is de conclusie. Dus ze moeten af en toe klanten teleurstellen.” Logistics Valley heeft een drukbezochte website voor werkzoekenden, waar partners hun vacatures op kunnen zetten.
De energietransitie en de komende wetgeving en zero emissie-zones in steden hebben de ondernemers aan het puzzelen gezet, stelt Engelbart. “Het ondernemingsklimaat wordt op een aantal terreinen als onvoorspelbaar ervaren. Wat doe je met de aanschaf van nieuw materieel, afschrijvingstermijnen, voldoen aan wetgeving? Ook de prijs van brandstof is niet voorspelbaar meer.
Elektrisch
“Er is wel waar te nemen dat elektrisch rijden wordt gezien als een haalbare kaart. Veel opdrachtgevers vragen ernaar in onderhandelingen over vervoersafspraken. De prijs van elektrisch rijden wordt behapbaar, heb ik het gevoel. Maar de ondernemers zijn echt zoekende in wat ze nu zullen doen. Want er is ook de hoop op gebruik van waterstof, al is daar nog niet voldoende laadinfrastructuur voor. Maar de technologie ontwikkelt zich snel, dus daar komt vast een versnelling in. Kortom de vraag en de interesse bij ondernemers in de energietransitie is snel gegroeid. Waarschijnlijk mede doordat wij die kwestie al vroeg presenteerden op een van onze Logistiek Café’s. Daar werd vorig jaar nog geconstateerd dat elektrisch rijden op waterstof zich in een embryonale fase bevond. Ik denk dat de peuter inmiddels leert lopen.”
Bijpraten met ondernemers is een vast onderdeel van het jaarprogramma van Logistics Valley Rivierenland. In een op een-gesprekken worden vragen, twijfels en zekerheden in de ondernemingen besproken, en komen suggesties voor projecten naar voren. Want Logistics Valley is vooral een ondernemersgedreven platform, en dat wordt zo waargemaakt.”