Project Zero-Emissie Truck geëvalueerd

Project Zero-Emissie Truck geëvalueerd
Zero emissiezones
Vanaf 2025 kent de binnenstad van Nijmegen zero emissiezones. Dit betekent dat vanaf dat moment steeds minder logistieke voertuigen in deze zones op fossiele brandstoffen rijden. Met het  project Zero-Emissie truck bereiden we ondernemers voor op deze ontwikkeling.
 
Evaluatie ZE Truck Project
Op 2 december jl. heeft de evaluatiebijeenkomst van dit project plaatsgevonden met de deelnemende bedrijven. De ervaringen van het gebruik van een elektrische vrachtwagen zijn met elkaar gedeeld. Daarnaast heeft Renault Trucks de verzamelde data van de diverse vervoerders gepresenteerd, o.a. gemiddeld verbruik, snelheid, gereden kilometers e.d. Ook is inzichtelijk gemaakt welke factoren van invloed zijn op het verbruik, zoals rijgedrag, omgevingstemperatuur, korte/lange ritten etc. Aan de hand van de data is stilgestaan bij de successen en de aandachtspunten.
 
Ervaringen
Overall heerst een positieve stemming bij de chauffeurs en planners, waarbij de planner vertrouwen moet opbouwen bij het inzetten van de elektrische truck op langere ritten. Een aantal vervoerders is al overgegaan tot de aanschaf van één of meerdere elektrische wagens of is er over aan het nadenken. Aandachtspunten zijn Total Cost of Ownership en investeringen als ook de laadinfrastructuur en de capaciteit van het netwerk. De definitieve eindrapportage wordt eind januari 2023 verwacht, en in februari overhandigt aan gedeputeerde. Intussen zijn we ons al aan het oriënteren op een vervolg pilot met een elektrische trekker. Wordt vervolgd!