Günther Maters: nieuw bestuurslid LEC wil groeien

Günther Maters: nieuw bestuurslid LEC wil groeien
Günther Maters, sinds kort bestuurslid van het LEC/Logistics Valley Nijmegen, gaat voor groei. Hij is directeur van Koeltrans in Bemmel. “Ik krijg steeds grotere opdrachtgevers, die willen grote transportpartners om hun volume te distribueren.”
“Mijn grootvader en vader hadden transportbedrijven. Ik nam het bedrijf van mijn ouders in 2000 over en verkocht het in 2007. In 2010 begonnen we met vier geleasede trucks en vijf mensen. ˜Momenteel hebben we er 124 op de weg, dat is wat minder dan anders, want ons seizoen zit er bijna op en dan schalen we capaciteit af. We rijden veel geconditioneerde vracht, groenten, fruit, bloemen en planten en ook diepvries. Maar sinds 2016 rijden we ook pakketdiensten, de e-commerce is belangrijk voor ons. En we bevoorraden winkels als Primark, ook in Frankrijk en Duitsland.” Koeltrans heeft twee buitenlandse vestigingen, in Duitsland en Roemenië, het huidige pand werd in 2020 betrokken.
Maters was tot 2020 hands on bij de operatie betrokken. “Maar wanneer de schaal van je bedrijf verandert heb je niet alleen wat meer ruimte voor een vrijere rol, maar je moet je ook meer gaan bezighouden met de strategie en organisatie van je bedrijf. We hebben een directieteam van drie mensen dat het bedrijf aanstuurt. Ons bedrijf kent veel jonge mensen, het geeft een zekere dynamiek en trekt ook andere jongeren aan. Daarnaast zijn we een leerbedrijf voor allerlei stagiairs. Van de loods tot de ict.”
“Ben Hendriks van LEC Nijmegen benaderde me voor het bestuurslidmaatschap. Ik had al wat sessies bezocht en de mix met overheid en onderwijs beviel me. Bovendien is het een gezelschap waarin je kennis kunt delen en nieuwe contacten opdoet, dus ik ben erin gestapt.”
“Samenwerken in de logistiek, vooral op gebied van de operatie, wordt steeds belangrijker. Maar ook de ontwikkelingen rond gebruik van alternatieve brandstoffen vragen om gezamenlijk onderzoek. We rijden zelf met 37 LNG trucks, en er staan er 20 voor volgend jaar in bestelling. Je kunt niet met iedereen samenwerken, maar bijvoorbeeld op gebied van scholing weer wel, of in overleg over lege kilometers en groupage.”
Koeltrans voert als slogan ‘we drive for the best’. “We concurreren met vele bedrijven uit het buitenland. Nederland kan zich onderscheiden met kwaliteit en flexibiliteit. We hebben vaak snelle oplossingen voor de klant, dus het is net zo goed ‘we drive with the best’. Je zoekt je mensen er op uit, een bepaald type chauffeur. Je wilt immers aan alle afspraken met de klant voldoen. Op tijd zijn, want dat is het belangrijkst.” Tegelijkertijd is hij voor al zijn medewerkers direct aanspreekbaar gebleven. “Mijn chauffeurs kunnen direct met me appen. En we hebben wekelijkse teamoverleggen, zonder een vergadercultuur te scheppen.”
Hij heeft vooral plezier in het werk. “Het is een dynamische bedrijfstak, elke dag heeft andere uitdagingen en dat bevalt me goed.”