HAN opleiding logistics management focust op datagedreven logistiek

HAN opleiding logistics management focust op datagedreven logistiek
De opleiding Logistics Management van de HAN krijgt een nieuwe focus. In het onderwijs komt er meer aandacht voor data gedreven logistiek en voor persoonlijk leiderschap.
 
Digi- en Datavaardige professionals
Een van de strategische doelen uit het Koersbeeld 2022 – 2028 van de HAN is om studenten zich te laten ontwikkelen tot digi- en datavaardige professionals. Dit is ook van belang voor het beroepenveld waar het werken met data een steeds prominentere rol krijgt. Daarbij is data gedreven logistiek ook een kennispunt vanuit het lectoraat Logistiek en Allianties, wat een intensieve samenwerking tussen onderwijs en onderzoek mogelijk maakt.
 
Analysevaardigheden
In de nieuwe opzet worden de studenten al vanaf het eerste jaar getraind in het analyseren van data. Daarnaast wordt er aandacht besteedt aan de zogenaamde business-intelligence-cyclus (het verband tussen gegevens verzamelen, omzetten naar informatie en kennis en de acties daaruit voortkomen). Vervolgens wordt deze kennis verder uitgebouwd zodat ze een gedegen basis hebben om de vaardigheden in de derdejaarsstage toe te kunnen passen.
Om de snelle ontwikkelingen rond werken met data te blijven volgen én toe te passen wordt er een nieuw vak geïntroduceerd: ‘Innovaties’. Dit onderdeel wordt doorlopend geüpdatet zodat ook de laatste stand van zaken aan de studenten kan worden meegegeven
 
Breed inzetbaar
Vanaf het collegejaar 2023-2024 stromen de eerste studenten met dit nieuwe profiel als stagiaires het werkveld in. Zij hebben een uitgebreidere kennis van Excel en een basiskennis van tools en technieken rond datagedreven werken. Ondanks de verandering van focus blijven de studenten Logistics Management breed inzetbaar. Dus, ook als de onderneming nog niet datagedreven werkt kunnen deze hbo’ers nog steeds prima aan slag.
 
Persoonlijk leiderschap
Naast digi- en datavaardige professionals wil de HAN ook studenten opleiden tot wendbare en reflectieve professionals. Met een focus op persoonlijk leiderschap draagt de opleiding Logistics Management ook bij aan deze doelstelling. De studenten leren zichzelf goed kennen als voorbereiding op de beroepspraktijk. Ze krijgen ze een goed beeld van hun sterke punten maar ook van mogelijke valkuilen en hoe ze daar mee om kunnen gaan.
 
Lees op de portal van het KennisDC Logistiek een interview met Martijn Wezenberg, docent-onderzoeker aan de HAN, voor meer informatie.