Module Bedrijfsvoering opleiding Logistiek Middenkader begint

Module Bedrijfsvoering opleiding Logistiek Middenkader begint
Ondernemers zijn doeners, stelt docent Ruud van de Garde van de HAN, die vanaf september de module Bedrijfsvoering van de opleiding Logistiek Middenkader verzorgt. “Theoretische kennis van modellen is belangrijk bij het oplossen van een bedrijfsprobleem. Maar je moet het praktisch kunnen toepassen. Theorie en praktijk dus, daar gaat de module over.”
Ruud van de Garde personifieert die combinatie. “Ik ben al zo’n 8 jaar als docent aan de HAN verbonden, maar tegelijkertijd zelfstandig interim-manager in de logistiek en ICT. Van projectmanager van autonome voertuigen op een bedrijventerrein in Capelle aan den IJssel tot de implementatie van software in zorginstellingen. Momenteel werk ik als projectmanager in de Rotterdamse haven aan de uitbreiding van een geautomatiseerde containerterminal op de Tweede Maasvlakte. Dus vooral logistieke en bedrijfskundige projecten, waarbij techniek en ICT belangrijk zijn.”
 

Tools en praktijk

“Op de HAN verzorg ik colleges proces- en projectmanagement en begeleid ik studenten die bezig zijn met een zogeheten Associate Degree, een certificaat dat mbo-ers in twee jaar kunnen behalen. De module Bedrijfsvoering voor Logistics Valley Rivierenland biedt ook zicht op vrijstellingen voor deze opleiding. Het is een mooie opleiding, want twee jaar is te overzien voor mensen uit de praktijk, zeker in deeltijd. “Theoretische modellen voor bedrijfsvoering zijn belangrijk om te kennen. Maar het zijn tools; uiteindelijk gaat het erom ze in de praktijk te kunnen gebruiken. Wat is het echte probleem binnen je bedrijf, hoe pak je dat probleem gestructureerd op, hoe bereid je dat voor, calculeer je ook in dat er zaken mis kunnen gaan? De deelnemers gaan dat onderzoeken in hun eigen praktijk.

De mensen in de logistieke sector zijn doeners, ze voelen soms aan hun water dat zaken niet lopen zoals ze moeten lopen; dat het goedkoper, sneller of efficiënter kan. Ook klanten en collega’s kunnen daarbij waardevolle informatie aanleveren. Vaak blijkt dat de manier van werken niet beschreven is. Ook daaraan wordt aandacht besteed: als processen op papier beschreven staan kun je aan de slag met het verbeteren ervan. Vervolgens is het zaak iedereen mee te krijgen met de verandering, wat eisen stelt aan je communicatieve vaardigheden en overtuigingskracht. Het is dan aan jou om het beschreven proces en het geplande project terug te vertalen naar het bedrijf, naar de mensen die ermee werken. Dat zijn allemaal zaken die in deze module, die is toegesneden op het MKB, aan de orde komen. Er zijn vijf lesdagen voorzien; van september tot en met januari.”
 
Aanmelden voor deelname aan de module kan bij elise@logisticsvalleyrivierenland.nl  Mail