Nieuw magazijn CB qua energie zelfvoorziend

Nieuw magazijn CB qua energie zelfvoorziend
CB legt ruim 2.400 zonnepanelen op het dak van het nieuw te bouwen magazijn In Culemborg. CB wordt daarmee zelfvoorzienend qua elektriciteit. Het gebouw is gasloos.

Leverancier ProfiNRG en CB hebben daarvoor deze maand een contract getekend. Het nieuwe magazijn komt aan de andere kant van de Erasmusweg, tegenover de hoofdvestiging.
Met het zonnedak kan CB 1.300.000 kWh per jaar opwekken, vergelijkbaar met de energievraag van ongeveer 375 huishoudens. Bijzonder is dat het bedrijf met het zonnedak zijn eigen energievoorziening creëert voor het nieuwe magazijn.

 
De annemer voor CB levert het nieuwe magazijn in de herfst van 2024 op. Het pand krijg een BREEAM Excellent certificaat: een duurzaam gebouw door hergebruik van materialen, duurzame materiaalkeuze, gasloos verwarmen en het zonnedak. Het staat op de plek van een oud gebouw van CB, de zogeheten overflow. Dat is gesloopt. CB is de afgelopen jaren gegroeid en heeft daarom meer opslagmogelijkheden nodig. Het nieuwe, duurzame magazijn heeft twee keer zoveel capaciteit. De nieuwbouw dient voor centrale 'bulkopslag' van boeken, net als het in oude magazijn. Het omvat ongeveer 10.000m² magazijn, 400m² kantoor en 2 tussenvloeren van ieder zo'n 1.600 m². En het gaat ruimte bieden aan 48.000 opslaglocaties voor boeken.

Het nieuwe magazijn is het tweede gebouw van CB dat zonnepanelen krijgt. In 2021 nam CB het nieuwe bakkenmagazijn is gebruik. Dit magazijn heeft panelen waarmee ongeveer 500.000 kWh zonnestroom wordt opgewekt.