Nieuwe draadkraan containerterminal Tiel

Nieuwe draadkraan containerterminal Tiel
CTU in Tiel draait weer volop: sinds midden oktober staat er een nieuwe draadkraan voor containerverplaatsing. Er werd tot dan gebruikt gemaakt van een tussenoplossing. In juli woei de oude portaalkraan in een heftige storm om, waarbij de machinist gewond raakte.
“Het gaat naar omstandigheden goed met de kraanmachinist. Hij raakte flink gewond bij de val.”, vertelt Gerwin van Dommelen, de terminalmanager van CTU Tiel aan het Amsterdam-Rijnkanaal.
“De draadkraan is de snelste oplossing gebleken. Een portaalkraan moet helemaal op maat worden gebouwd, dt duurt anderhalf tot twee jaar. Dit is meer een standaardkraan, die er sneller was. Hij staat op grote stempels en kan nog wel wat rijden op ons eigen terrein, er zitten grote banden onder. Maar we verplaatsen hem maar zelden. Na de levering hebben we er proef mee gedraaid en nu zijn we het gebruik aan het inleren.”
De kraan komt goed van pas, vertelt Van Dommelen. “We merken ook hier de onbalans tussen de containers die de haven van Rotterdam binnenkomen en de hoeveelheid die daar van de kade verdwijnt. Het betekent bijvoorbeeld dat we minder containers mogen inleveren, die staan dus nu hier flink hoog gestapeld.