Nieuwe kansen voor DC’s in Logistics Valley

Nieuwe kansen voor DC’s in Logistics Valley
De as Rotterdam-Brabant-Venlo is nog steeds het populairst voor de bouw van mega-distributiecentra, maar het tij keert: er is daar steeds meer weerstand tegen. Vastgoeddeskundigen verwachten dat de as van Rotterdam naar de Achterhoek in belang toeneemt: daar is nog ruimte én wat meer personeel voorhanden. Maar dan moeten de DC’s wel wat mooier worden.

In 2021 werd zo’n 1,7 miljoen vierkante meter opgeleverd, gemiddeld 68.000 m2 per distributiecentrum. Bovendien zijn de DC’s een goede investering, en garanderen bijna rendement. Voor dit jaar en 2023 staan er nog zo’n twintig op de planning. De oorzaak voor deze groei, die in Brabant al tot regulering leidde en ook in Gelderland door het provinciebestuur al als ongewenst is aangemerkt, zit hem in de groei van de bezorgeconomie. Grote containerschepen leveren in Rotterdam voorraden af, die ergens moeten worden opgeslagen en verpakt voor verzending.
Maar de grote dozen wekken weerstand: ze worden als lelijk ervaren, niet passend in het landschap en ze bieden weinig meerwaarde of echt veel arbeidsplaatsen. De oplossing is volgens vastgoedexperts als Buck Consultants International helder: maak de gebouwen aantrekkelijker, beter passend in de omgeving en plak er extra activiteiten aan vast die meer mensen werk bieden. Regionale verbondenheid creëren, de hal zo groen mogelijk opzetten, zou helpen.
De beschikbaarheid van medewerkers is trouwens een van de redenen waarom de experts op gebied van bedrijfsvastgoed een verschuiving van de Brabantse as naar het noorden verwachten: in de huidige regio’s, van West-, Midden- en Oost-Brabant tot in Noord-Limburg, is er weinig extra personeel meer te vinden. Bovendien verwachten ze dat de weerstand bij gemeenten en bevolking er kleiner zal zijn. Maar het zou evengoed mogelijk zijn dat ze uitwijken naar Duitsland of België.
De groei in de traditionele vestigingsgebieden zal na 2023 afnemen, verwacht Buck, de piek ligt in dit jaar met 24 opgeleverde XXL DC’s. In 2024 zijn dat er nog 2.