Nieuwe medewerkers logistiek: Micodo biedt snelle opleiding zelf

Nieuwe medewerkers logistiek: Micodo biedt snelle opleiding zelf
Micodo, logistiek dienstverlener op Bijsterhuizen, biedt vanaf begin mei 2022 een verkorte opleiding tot beginnend chauffeur of -loodsmedewerker. De proef start met 8 kandidaten, die met medewerking van Gemeente Nijmegen worden geselecteerd.

Ondernemer van het Jaar, directeur Heino van Ophuizen gelooft in de kracht van de praktijk. Hij deed zijn eerste voorstel voor de opleiding tijdens een bezoek van de Nijmeegse wethouder Monique Esselbrugge aan Middl, een logistiek dienstverlener op Bijsterhuizen. “Vanaf die dag is de bal gaan rollen, het idee viel in goede aarde. De logistiek kampt met een groot tekort aan mensen. Terwijl je eigenlijk met een beperkte ervaring en de juiste instructie snel aan de gang kunt. Het meeste zul je in de praktijk leren.
Gemeente Nijmegen levert de namen van de eerste acht kandidaten, waarvan er zeker vier moeten overblijven om in ons bedrijf te worden opgeleid. Ikzelf doe die selectie, want de investering die je als bedrijf doet in deze mensen vraagt om gemotiveerde kandidaten en dat wil ik zien en horen.”

De eerste groep wordt uit een breed scala Nijmegenaren gekozen. “Dat kunnen zij-instromers zijn, werkzoekenden of mensen met een probleempje dat ze er niet van weerhoudt in de logistiek te gaan werken. Het idee dat ik had, was dat veel opleidingen in de logistiek gewoon erg lang duren, en geen garantie bieden dat de betreffende persoon ook in de logistiek aan de slag zal gaan. Want in een logistiek bedrijf als het onze werken, kun je in de basis in een paar weken leren.

Ik doe een beroep op collega-ondernemers om als gastdocenten voor de groep te komen. Het begin is heel basic: we hebben het over veiligheid, er is wat theorie over hoe een logistiek bedrijf als systeem in elkaar zit. Maar vooral moeten die mensen de schoenen met stalen neuzen aan en in het warehouse gaan proeven wat er gebeurt; omgaan met het transportmateriaal leren; ondervinden wat het leven van een chauffeur inhoudt; en ook met een ervaren chauffeur een dag meegaan. Elke lesdag heeft een praktijkdeel. Uit onze eigen groep medewerkers komt bijvoorbeeld een planner over zijn werk vertellen, mijn zus -en mededirecteur- heeft het over veiligheid, kwaliteit en de vele certificeringen die het bedrijf heeft. We tonen de branches (verhuizers, de transporteurs voor PostNL enz) en voor elk type komt er iemand uit de praktijk.  Na die twee weken opleiding kunnen de mensen meteen aan de slag. Er is dus ook een soort baangarantie voor ze. Vandaar dat de motivatie en het gevoel in de sector te willen gaan werken, zo belangrijk is. Wij laten zien dat er heel veel verschillend en leuk werk is in de logistiek.”

Hij wil het initiatief graag met zijn collega’s delen. “Voorwaarde vind ik wel, dat ze die mensen dan ook aannemen.” Het initiatief krijgt medewerking van de gemeente, maar is niet noodzakelijkerwijs gesubsidieerd. “We doen dit als bedrijf, zijn er vouchers voor opleidingen -dat wordt nog uitgezocht-  dan is dat mooi. Maar het is geen uitgangspunt. Mijn doel is mensen in korte tijd in staat te stellen op een kleine auto in de logistiek aan de slag te kunnen. Vanaf dat punt doen ze ervaring op en kunnen ze bijvoorbeeld een groot rijbewijs halen en doorgroeien.”

april 2022
Nieuwe medewerkers logistiek: Micodo biedt snelle opleiding zelf