Nieuwe subsidie meerkosten waterstoftrucks

Nieuwe subsidie meerkosten waterstoftrucks
Transportondernemers krijgen vanaf komend jaar extra subsidie op waterstoftrucks, rond de 70 procent van de meerkosten. Wie aanmerking wil komen voor die subsidie kan dat kenbaar maken bij Paul Bombeld, de projectleider die voor Van Dijkhuizen Energy & Mobility op Medel werkt aan het waterstoftankpunt, dat daar volgend jaar opent.

“Voor het waterstoftankpunt hebben we al een aanzienlijke Europese subsidie ontvangen”, verteld Bombeld, die ook uitgever is van het Waterstof Magazine, waarin de laatste stand van zaken rond het gebruik van waterstof als energiebron voor vervoer is te vinden. “Maar we mogen stapelen.”

“We zien dat transportondernemers aan het zoeken zijn. Zeker nu de emissievrije zones er aan komen en het gebruik van diesels in en rond steden straks niet meer mogelijk is. Overstappen op elektrische trucks is een alternatief, maar wanneer je heel veel trucks hebt rijden, krijg je die in een nacht niet meer geladen. Het net kan dat niet aan. Daarom denken we dat trucks op waterstof een heel goede kans maken.”
De rijksoverheid heeft rond de 250 miljoen gereserveerd als subsidie bij de aanschaf van waterstoftrucks. Staatssecretaris Vivianne Heijnen: “Door subsidie te verlenen voor de combinatie tankstation en de voertuigen die moeten tanken, komt er een einde aan de kip-ei discussie of je eerst tankstations moet hebben zodat er getankt kan worden, of eerst auto’s zodat je daarna een rendabel tankstation kunt bouwen”, aldus staatssecretaris Heijnen. De tankstations moeten wel aan verschillende voorwaarden voldoen. Ze moeten openbaar zijn en toegankelijk voor personenauto’s en vrachtauto’s.

Bombeld: “We moeten dus de trucks samen met een waterstoftankpunt aanmelden. Dat laatste nu is Van Dijkhuizen Energy & Mobility aan het bouwen. Daarom willen we graag weten wie er geïnteresseerd is in transport op waterstof. Vervolgens willen we een bijeenkomst opzetten met die ondernemers. Daar komen dan details ter sprake. Het is fijn dat Logistics Valley Rivierenland daarin met ons meedenkt.”