Op zoek naar personeel: zorg en logistiek

Op zoek naar personeel: zorg en logistiek
Ziekenhuis Rivierenland is een grote logistieke operatie, die net als de logistieke sector zelf draait om beschikbaar personeel. Maar de medewerkers verlenen niet alleen zorg, de staf houdt zich al bezig met verzekeren van de zorg in de toekomst.
Bestuursvoorzitter Marc Hendriks van het ziekenhuis betoogde dat tijdens het Logistiek Café van Logistics Valley Rivierenland, half februari. De bijeenkomst was verder gewijd aan diversiteit en inclusie, een van de projecten die momenteel loopt. Zie hier de livestream terug.
De situatie is urgent, vertelde Hendriks een ruim veertig mensen sterk publiek. “Waar nu 1 op de 7 werkenden in de zorg zit, is dat in de toekomst door vergrijzing 1 op de 4. Of zou dat moeten zijn, ook wij kennen het zoeken naar medewerkers, net als de logistiek. Als zorgorganisaties hebben we een maatschappelijke verantwoordelijkheid een zorginfarct te voorkomen.” Hendriks vertelde over de steeds verdergaande samenwerking tussen de regionale zorginstanties en overheden. “Want veel van de zorgvraag heeft geen medische oorzaak. Er spelen tal van maatschappelijke en persoonlijke omstandigheden. In een regio als deze, met het merendeel van de werkenden in de bouw, logistiek, de metaal en de fruitteelt, zien we veel aan die bedrijvigheid gerelateerde klachten.”

Ziekenhuis Rivierenland is ook een grote logistieke operatie. “Er komen dagelijks ruim duizend mensen over de gangen, en zelfs voor een eenvoudige behandeling zijn er al gauw 24, 25 mensen met je bezig. Dat vergt afspraken, voorschriften en onderling vertrouwen, de vrijheid voelen over alles wat patiënten en organisatie betreft te kunnen praten. Ook het gevoel heeft een plaats, buiten alle systemen om.”

En die mensen zijn net zo divers qua achtergrond en talenten als de bevolking van de streek, betoogde manager communicatie Marcia Sanderse van het ziekenhuis. “We werken heel bewust aan een welkom voor iedereen, inclusie is bij ons een door de hele organisatie gedragen begrip. Dat houdt ook in dat we er vrij over moeten kunnen praten met elkaar, wat vinden we ervan, wat doen we ermee. Diversiteit en inclusie vergen constant inspanning, waarbij we ons ook kwetsbaar durven opstellen