Praktisch aanpakken: workshop diversiteit en inclusie

Praktisch aanpakken: workshop diversiteit en inclusie
Diversiteit en inclusie moet je praktisch aanpakken, een zachte aanpak helpt niet en een beperking is niet altijd een beperking. Dat was een heldere conclusie bij de workshop van Sandra Leenders na het Logistiek Café van februari. Voor het Logistiek Café: deze link.
Sandra Leenders gaf bij Logistics Valley Rivierenland een workshop Diversiteit en Inclusie voor ondernemers. “Die begrippen richt je liefst niet op specifieke groepen. Kijk om je heen en je ziet mensen met een beperking, eenzamen of laaggeletterdheid. Die diversiteit kan wat aan je organisatie toevoegen, maar het vergt een inspanning. De mens is immers eerder geneigd naar klonen van zichzelf te zoeken.”
Diversiteit en inclusie als een van de pijlers van personeelsbeleid levert volgens Leenders een aantrekkelijker bedrijf op. “Je hebt een diversere organisatie, waar iedereen zich veilig kan voelen. En gezien. Het biedt je mensen meer ontwikkelingsmogelijkheden, je hebt een grotere vijver wanneer je talent zoekt, teams gaan er beter door presteren en het levert je bedrijf een maatschappelijke betrokkenheid op. De vraag is gewoon: ga je voor de businesscase of de valuecase.”
In haar workshop, bijgewoond door een dik dozijn mensen, werden ook wettelijke regelingen getoond en toegelicht, de mogelijkheden voor overheidssteun, maar ook de vraag wat nu eigenlijk een arbeidsbeperking is. “Geloof me, mensen met wat wij dan een beperking noemen, voegen iets toe aan je team. Het wordt er leuker en diverser door in je bedrijf. Je moet diversiteit als geheel wél dragen. Het is niet een gemakkelijker weg naar personeel. Iedereen verdient zijn plaats om talent te etaleren.”