Proef containers per binnenschip komt op gang

Proef containers per binnenschip komt op gang
Wie op proef een container per schip van of naar een van de Gelderse terminals wil laten vervoeren, of er vandaan, kan gebruik maken van een gereduceerd tarief. Eric Oomen en Hendrik Jan van Engelen verzorgen zo’n eerste gesprek. Het project van Logistics Valley heet Kansen voor Water.
Ze doen dat voor Logistics Valley en de Provincie Gelderland, de financiële steun wordt toegekend in het kader van de activiteiten van provincie, Topsector Logistiek en het programma New Ways, dat werkt aan reductie van de drukte op snelwegen door een andere vervoersmodus te introduceren. De kennismaking met wegtransport moet zorgen voor ervaring van zowel de reder, de terminal als de vervoerder of ontvanger.
Inmiddels hebben al enkele bedrijven de proef gedaan, vertelt Eric Oomen. “Het is heel simpel. Een bedrijf legt contact met ons, wij zorgen dat ze aan tafel komen met de operator van de terminal en met ons, en dan gaan we er tussenuit zodra het proefproject is opgesteld. Daarna is het aan de operator om bijvoorbeeld met een rederij af te spreken, of een verlader in te schakelen. Kansen voor Water is onderdeel van een landelijk programma, de plek waar de container heen gaat per schip, of waar hij wordt geladen, is dus niet bepalend. “Maar in Gelderland kennen we een gereduceerd tarief voor zo’n traject. De drie Gelderse terminals in Tiel, Nijmegen en Doesburg werken samen. Dat geldt ook voor het halen of brengen van de container.
Ze rijden, indien de eigenaar ervan niet zelf rijdt, in een straal van zo’n twintig kilometer rond de terminals. Is er een vervoerder die contact nodig heeft met een rederij, dan legt de operator die verbinding. Wij brengen partijen bij elkaar en maken de eerste afspraken.”
e.oomen@gelderland.nl
h.van.engelen@gelderland.nl