Provincie onderzoekt behoefte laadstations trucks

Provincie onderzoekt behoefte laadstations trucks
Om de behoefte aan logistieke laadinfrastructuur in kaart te brengen benadert adviesbureau Panteia in opdracht van het provinciebestuur van Gelderland vanaf eind mei bedrijven. In de online enquête staan vragen over het eigen wagenpark en bezoekers, met als doel een prognose op te stellen van de laadbehoefte van logistieke voertuigen op bedrijventerreinen. 

Steeds meer ondernemers gaan over op elektrische voertuigen, en hebben dus laadstations nodig. Dat vraagt om een goede inpassing in de openbare ruimte. En ook om goede alternatieven voor ondernemers. Want door onvoldoende ruimte op het elektriciteitsnet kunnen zij de laadinfrastructuur niet op eigen terrein realiseren.

Belangrijk onderdeel van de provinciale aanpak is het opstellen van zogenoemde plankaarten voor bedrijventerreinen in de Overijssel en Gelderland. Hierin staat hoe groot de behoefte aan elektrische laadinfrastructuur op bedrijventerreinen de komende jaren is en waar geschikte laadlocaties zijn. De aanpak richt zich zowel op privéterreinen als op publiektoegankelijke locaties.
De netbeheerders in Gelderland en Overijssel zijn bij het plan betrokken omdat de benodigde laadinfrastructuur naar verwachting een grote impact gaat hebben op het elektriciteitsnet. De netbeheerders nemen de informatie uit de plankaarten mee in hun investeringsplannen waarmee ze bepalen waar ze als eerste aan de slag gaan om meer ruimte op het net te maken.

De provincies willen ervoor zorgen dat de laadinfrastructuur meegroeit met het aantal elektrische voertuigen van ondernemers. Om te beginnen worden de wensen en mogelijkheden van bedrijventerreinen in kaart gebracht. Dit onderzoek richt zich op 528 bedrijventerreinen in Gelderland en 100 bedrijventerreinen in Overijssel.
In opdracht van de provincies is een samenwerkingsverband van een aantal partijen hiermee aan de slag. Het gaat om: Arcadis, Panteia, CE Delft, Over Morgen en FutureProof. 
 
Gemeenten hebben een sleutelrol om tijdig te zorgen voor voldoende en passende laadinfrastructuur in de openbare ruimte. Met de Gelders-Overijsselse Regionale aanpak Laadinfrastructuur (GO-RAL) ondersteunen beide provincies de gemeenten. Dit gebeurt met laadconsulenten, plankaarten, informatie-uitwisseling en uiteindelijk komt er een aanbesteding voor het plaatsen van laadpalen in de publieke ruimte. 
 
Hoe kunt u deelnemen?
Bedrijven hebben in de afgelopen weken een uitnodiging per e-mail ontvangen met daarin een unieke link naar de online enquête. Bedrijven met veel logistieke activiteiten die de enquête nog niet hebben ingevuld, worden daarnaast ook gebeld door onderzoeksbureau Panteia.
Als u nog niet heeft deelgenomen en de link naar de enquête niet meer kunt vinden, dan kan deze opgevraagd worden door een e-mail te sturen naar logistiekelaadinfra@panteia.nl. Vermeld daarbij uw volledige adres- en contactgegevens. U ontvangt dan alsnog de unieke link naar de enquête.
 
Lees hieronder verder voor aanvullende informatie en/of
">bekijk dit filmpje: