Railterminal Overbetuwe in aanbesteding

Railterminal Overbetuwe in aanbesteding
Provincie Gelderland heeft het aanbestedingsdocument gepubliceerd om te komen tot de bouw en exploitatie van de Railterminal Gelderland (RTG) bij Reeth, ten zuiden van Elst tussen A15 en Betuweroute.

De aanbestedingsprocedure heeft een lange doorlooptijd. Het aanbestedingsdossier op Tendernet geeft marktpartijen een overzicht van het te gunnen project. Daarmee kunnen bedrijven beoordelen of ze interesse hebben in de vervolgstappen en hiervoor eventuele samenwerkingsverbanden aangaan. De volgende stap bestaat het stellen van vragen door geïnteresseerde marktpartijen en het publiceren van die vragen en antwoorden. De aanbestedingsprocedure leidt tot een inschrijvingstermijn in het derde kwartaal van 2023. Gunning van deze aanbesteding kan plaatsvinden als het inpassingsplan voor de RTG onherroepelijk is.
Het aanbesteden richt zich op het vinden van een exploitant, die de infrastructuur op de RTG op eigen kosten aanlegt en vervolgens de RTG exploiteert gedurende 45 jaar.
Zowel de gemeente Overbetuwe als de actiegroep Overbetuwe Overbelast hebben bezwaar gemaakt bij de Raad van State. Eind november was de zitting. Uitgangspunt van de Raad van State is om binnen zes weken een uitspraak te doen. In dit geval gaven de rechters aan, te verwachten dat zij daar meer dan zes weken voor nodig hebben. De inschrijvingstermijn voor aanbiedingen zal worden verlengd als de uitspraak van de Raad van State later komt dan verwacht.
Op 13 december 2022 was er een informatiebijeenkomst in Arnhem over de aanbestedingsprocedure. Deze was alleen toegankelijk voor geïnteresseerde marktpartijen voor de aanleg en exploitatie, die zich hadden aangemeld. Ook voldoende draagvermogen van bedrijf of combinatie van bedrijven was een voorwaarde.
Gelderland ligt op de belangrijke goederencorridor naar zuidoost Europa. Met de RTG wordt vervoer van goederen via spoor aantrekkelijker. Vervoer over spoor leidt tot minder CO2 én stikstofuitstoot en bovendien tot minder files op de weg.