Railterminal Valburg: groen licht Raad van State

Railterminal Valburg: groen licht Raad van State
De aanleg van de Railterminal Gelderland bij Valburg mag doorgaan, zegt de Raad van State. De terminal langs de Betuweroute en de A15 bij Valburg blijkt over de juiste uitvoeringsbesluiten en inpassingsplannen te beschikken.

De provincie heeft volgens de Raad de inpassingsplannen voldoende aangepast, na inspraak door omwonenden en de gemeente Overbetuwe. Dit besluit maakt de weg vrij voor aanleg en exploitatie van de railterminal, waar overslag van vrachtwagen naar trein mogelijk wordt. Er is echter nog geen exploitant gevonden voor het project. Provincie Gelderland heeft een maximum van 65 miljoen euro gereserveerd als bijdrage in de kosten van aanleg.
Volgens het provinciebestuur geeft de uitspraak geïnteresseerde marktpartijen zekerheid dat de railterminal ruimtelijk mogelijk is. In een reactie geeft het provinciebestuur aan dat er wordt begonnen met voorbereidende werkzaamheden zoals de aanleg van de toegangsweg, de landschappelijke inpassing en het bouwrijp opleveren van het railterminalterrein. Gelderland rekent erop dat in het tweede kwartaal van 2024 kan worden begonnen. Er worden onder meer kabels en leidingen verlegd en bomen en struiken gekapt.