Re-Match Tiel start The Beast op

Re-Match Tiel start The Beast op
Re-Match in Tiel opende onlangs zijn fabriek officieel, zodat de installatie, bijgenaamd The Beast, elk jaar 250 kunstgrasvelden herleidt tot zijn oorspronkelijke componenten, die kunnen worden hergebruikt.

“Deze fabriek is een blauwdruk voor de volgende die we bouwen. We zijn bezig in Frankrijk en mikken op de VS. Het procedé en de installatie zijn de enige ter wereld die dit resultaat voor hergebruik leveren. We mikken erop kunstgras op den duur gratis in te nemen, omdat we de componenten kunnen verkopen”, meldde de bedenker van Re-Match, Dennis Andersen. Hij leidt de expansie van het bedrijf, voornamelijk in de VS.
Re-Match ontstond toen Andersen, een Deen die toen in de VS woonde, in 2010 het idee kreeg de berg aan kunstgrasvelden om te zetten in herbruikbare grondstoffen. Hij bracht een team van experts bijeen en vond financiering voor de eerste fabriek, die in 2015 in Denemarken werd gebouwd.
Voor realisatie van de fabriek in Tiel hielp ook Oost NL, de uitvoeringsinstantie voor Provincie Gelderland, mee, zo vertelde Andersen, en hij dankte het gemeentebestuur van Tiel en de Regio Rivierenland voor de medewerking. GroenLinks-wethouder Erika Spil van Tiel was een van de gasten. Ze sprak de aanwezigen toe: “Toen ik hiervan hoorde dacht ik als eerste: hoera, het kan toch. Hopelijk wordt dit proces de wereldwijde standaard.“
The Beast, een installatie van tientallen meters lang en hoog, kan jaarlijks 250 grasmatten aan, dat is 65.000 ton materiaal, dat een CO2-besparing van 100.000 ton oplevert. Re-Match-ceo Nikolaj Magne Larsen: “Deze opening is een mooie dag voor ons, voor Tiel, maar het meest nog voor het milieu.”