Rivierenland: achtste plek logistieke hotspots

Rivierenland: achtste plek logistieke hotspots
De logistieke hotspot Rivierenland is achtste geworden op de landelijke lijst van beste, meest succesvolle en aantrekkelijke logistieke locaties. Dat bleek onlangs tijdens het congres van Logistieke Hotspots in Venlo.

Daarmee is Rivierenland een stabiele plaats toebedeeld in de landelijke ranglijst. Het is een plaats lager dan vorig jaar, de verschuiving kan worden geweten aan de opkomst van de hotspot Roermond-Weert in Midden-Limburg. Winnaar werd West-Brabant, de winnaar van vorig jaar Tilburg-Waalwijk zakte naar plaats 7.
De Top 10 van dit jaar is als volgt: (1) West-Brabant, (2) Almere-Lelystad-Zeewolde en (3) Keyport Midden-Limburg, (4) Oss-Veghel, ’s-Hertogenbosch (3 in 2022), (5) Zuid-Limburg Maastricht-Heerlen-Sittard-Geleen (11 in 2022), (6) A12 Corridor (Lansingerland-Zoetermeer-Zuidplas-Waddinxveen, (6 in 2022), (7) Tilburg-Waalwijk (was 1 in 2022), (8) Rivierenland (Tiel-Geldermalsen-Zaltbommel (7 in 2022), (9) Venlo-Venray (was 8 in 2022) en (10) Arnhem-Nijmegen (was 5 in 2022). In totaal werden er 20 hotspots op de lijst gezet.
 
De beoordeling door 49 logistieke experts levert heel kleine verschillen op. De logistieke regio’s werden beoordeeld op beschikbaarheid van bouwgrond, brownfields (al eerder ontwikkeld bouwterrein dat niet in gebruik is), van personeel en duurzaamheid.Alle hotspots melden dat ze kampen met ruimtegebrek, die hun ontwikkeling bemoeilijkt. Ook het stilvallen van de aanleg van nieuwe wegen vanwege de stikstofcrisis wordt genoemd, alsmede voldoende energie en personeelsgebrek.

Voorkeursstemmenvan de experts konden worden gegeven voor zaken als motivatie van het personeel, infrastructuur, bereikbaarheid van de hotspot, de mate van e-fulfilment, de mate van crossborder logistiek, de meest geschikte nationale hotspot en de medewerking van gemeenten.