Rivierenlands onderzoek naar containerstromen

Rivierenlands onderzoek naar containerstromen
Logistics Valley Rivierenland wil dit jaar het potentieel onderzoeken voor vervoer van containers over water in het rivierengebied. We benaderen 100 bedrijven in transport en logistiek met het onderzoeksaanbod, een gratis, anonieme, scan uit te voeren.
Verschuiven van een deel van de vracht van weg naar water levert op lange termijn milieuvoordelen op. Bovendien ondervindt wegvervoer de komende jaren meer hinder van groot onderhoud aan snelwegen en bruggen. Rijkswaterstaat voert er een uitgebreid programma op uit. De brede waterwegen die de Gelderse transportcorridor verbinden met binnen- en buitenlandse bestemmingen kennen deze vertragingen niet.
 
Gratis
Het onderzoek naar de goederenstromen gebeurt door de HAN en haar studenten, die de gratis scan maken van het bedrijf dat hieraan mee wil doen. De gegevens worden geanonimiseerd en met alle deelnemende bedrijven gedeeld. Het onderzoek per bedrijf komt natuurlijk meteen ter beschikking.
Logistics Valley helpt, en noemt dit project Kansen Voor Water. Ook de containerterminal van CTU in Tiel is bij het project betrokken, evenals de terminals van Doesburg en Nijmegen.
 
Combineren
Met inzicht in de aantallen containers kunnen de terminals lading combineren en nieuwe lijnsdiensten opzetten tussen havens in de Randstad, België en Duitsland en het rivierengebied. Dat betekent grotere betrouwbaarheid en meer zekerheden in de planning. Het recept is elders al praktijk: Tussen Amsterdam en de logistieke centra in Flevoland draait inmiddels al zo’n  succesvolle ‘busdienst’ met binnenvaart (barges).
 
Kansen Voor Water gaat ervanuit dat ook kleinere goederenstromen het waard zijn om te ontdekken: vele kleintjes maken gecombineerd één grote.
Op basis van de onderzoeksgegevens komt de infrastructuur in beeld van containervervoer dat ook over water kan. Uiteindelijk doel van Kansen Voor Water is 50 scans door HAN te laten uitvoeren. En 25 bedrijven deze modal shift te laten maken.