Column Gert-Jan Willems, mei 2022

Column Gert-Jan Willems, mei 2022
Stikstof, stikstof, stikstof

Onze minister van Stikstof en Natuur mag een enorm bedrag besteden aan het uitkopen van grootverbruikers van stikstofuitstoot en/of -innovatie voor het terug dringen van deze uitstoot.  Er is een transitiefonds ingesteld dat tot 2030 van € 20 miljard

Tegelijkertijd heeft het kabinet goedkeuring gegeven voor de subsidie regeling De AanZET onder beheer van RVO (Rijksdienst voor ondernemend Nederland).  De Aanschafsubsidieregeling Zero-Emissie Trucks (AanZET) is voor ondernemers en non-profitorganisaties die een nieuwe, volledig emissieloze (uitstootvrije) vrachtauto willen kopen of financial-leasen. Dus innovatiesubsidie voor het terugdringen van stikstof.

Het beschikbare budget voor 2022 is 13,5 miljoen. Ja, u leest het goed: een fractie van het bedrag wat is gereserveerd voor het uitkopen van grootverbruikers.

De logistieke sector begrijpt hier niets van. Zij willen heel graag bijdragen aan een stikstof vrije omgeving maar zonder de subsidie is de TCO niet haalbaar. Met een subsidie kost deze auto nog steeds twee keer zoveel als een Euro 6 voertuig.

Hoe mooi zou het zijn als onze minister van Stikstof en Natuur een heel klein deel van haar te besteden bedrag toewijst aan de logistieke sector zodat wij kunnen innoveren en bijdragen aan een uitstoot vrije toekomst.
 
Gert-Jan Willems
voorzitter