STL helpt bij veilige bedrijfscultuur

STL helpt bij veilige bedrijfscultuur
Diversiteit en inclusie zijn binnen Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL) geborgd. STL helpt logistieke bedrijven dat ook te doen: het zijn immers bouwstenen voor een veilige bedrijfscultuur, vertelt innovatiemanager Robert Gartner.
“Diversiteit en inclusie helpen mee de inzet van een werknemer te verbeteren. Je investeert er zo in als werkgever, en dat levert een band op, behoud van werkkrachten. Daarvoor is het wél zaak je bewust te zijn van zaken als achtergrond en levenswijze van de werknemer. Zonder dat je daarin alles met zachte handschoenen behandelt. Het vergt eerlijk zijn over jezelf en naar jezelf. Want het gaat om je professionele omgeving, je werk. Privé kom je deze mensen misschien niet eens vaak tegen.”
Maar ze zijn er wel. “Bij STL zelf zijn we heel bewust met dit onderwerp bezig. Al bij het aannemen van mensen kijken we naar zaken als de intrinsieke motivatie. Dat mensen verschillende profielen hebben, is voor een organisatie als de onze juist heel nodig. Ik nodig ze juist uit zaken die uit hun profiel of achtergrond komen bewust te laten doorklinken. Je hebt in een projectteam niks aan mensen die alleen maar ja knikken. De collega’s moeten weten dat ze er mogen zijn, dat ze anders mogen denken, dat ze geaccepteerd zijn.”
Hij heeft een missie, Robert Gartner. “Ik werk aan een sociale innovatie in bedrijven. Dan kun je slimmer werken, dat is nodig in een sector waar mensen schaars zijn. Je hebt allerlei achtergronden en nationaliteiten in je bedrijf. Ik wil die mensen juist op hun energie stimuleren. Sluit je benadering aan op hun cultuur, dan heb je al heel wat gewonnen. Kun je hem of haar ook helpen met de privésituatie? Doen. Indien het huis op orde is, heb je een randvoorwaarde voor het functioneren als goed werknemer aangebracht. Dan krijg je een duurzame relatie, je behoudt mensen voor je bedrijf.”
Gartner noemt STL dan ook een sociale organisatie. “Je moet doen wat je predikt, mensen hulp aanbieden indien nodig. Elke organisatie is een doorsnee van de maatschappij, met de bijbehorende vraagstukken. Binnen STL is de discussie levend over diversiteit en inclusie.”
Het liefst wil hij de warmte van familiebedrijven in de cultuur van grotere organisaties zien. “Je wordt al snel taakgericht, terwijl mensgericht werkgeverschap betere resultaten geeft. Wanneer jouw cultuur of achtergrond wordt gezien en geaccepeerd, voelt een persoon dat hij of zij iets toevoegt aan het bedrijf.”
STL heeft voor ondernemers specialisten die kunnen helpen. “Op tal van terreinen, eigenlijk over alles wat de inzet van werknemers betreft kunnen we kosteloos voor een bedrijf aan de slag. Stap één is gewoon: bel STL.  Stel de mens centraal Voor de zakelijke structuur kun je bij bijvoorbeeld  TLN om advies vragen.”