Terugblik CoE KennisDC Logistiek Parels voor Morgen 11-04-2022

Terugblik CoE KennisDC Logistiek Parels voor Morgen 11-04-2022
Op maandag 11 april 2022 vond de vierde editie van CoE KennisDC Logistiek event Parel voor Morgen plaats bij de Hogeschool Utrecht. Deze dag die in de wandelgangen de pareltjesdag heet, is in het leven geroepen om de onderzoekers van het CoE de gelegenheid te geven hun topproject in de spotlight te zetten. Inmiddels is de bijeenkomst uitgegroeid tot een event waarin kennisdeling centraal staat.
 
Al tijdens de opening werd duidelijk dat de uitdagingen waar het onderwijs, de logistieke sector en het onderzoek mee aan de slag moeten alleen in nauwe samenwerking met elkaar aangepakt kunnen worden. De sprekers riepen dan ook unaniem op om vanuit een gedeelde visie samen aan de slag te gaan om vanuit de triple helix logistiek in al zijn facetten naar een hoger plan te brengen. ‘Het belang van de logistiek zit nog onvoldoende tussen de oren’, zei Regina Horbach, beleidsmedewerker van de provincie Utrecht.
In de ochtend stonden de learning communities en de onderwijsvouchers centraal. Yolande de Heus van de Topsector Logistiek presenteerde in de deelsessie ‘Prepare for a challenging disruptive future!’ drie succesvolle projecten die onderwijsvouchers hebben ontvangen. Hans Quak en zijn team gaven de stand van zaken rond de nieuw op te richten CoE- learning community Logistiek in de leefbare Stad.
 
De CoE KennisDC Logistiek Parel
Het project Sharing Logistics onder leiding van lector Ron van Duin viel dubbel in de prijzen. Hij nam niet alleen de juryprijs mee naar huis, maar won ook de publieksprijs. De publieksprijs werd dit jaar voor het eerst uitgereikt. Na een korte pitch door de drie genomineerden mochten de aanwezigen hun stem uitbrengen. Met een overgrote meerderheid ging ook deze prijs naar Rotterdam.
 
Stand van zaken onderwijs Datagedreven Werken in de Logistiek
De middag stond in het teken van het onderwijs over datagedreven werken in de logistieke opleidingen. In een interactieve sessie werd de stand van zaken opgenomen. Hoewel er zeker al het een en ander gebeurt binnen de hogescholen is dat nog lang niet voldoende. Zeker voor de toekomst moeten er nog flinke stappen gezet worden. In de aanloop hier naartoe werd er een pleidooi gehouden voor beter reken- en wiskundeonderwijs. Daarnaast werd ook erkend dat er bij de docenten zelf er ook een kennisgebrek is. Het CoE KennisDC Logistiek zou hierin een rol kunnen vervullen met een teach the teacher-programma. En ook niet onbelangrijk: het definiëren van de rol van de ‘nieuwe’ datagedreven LM/LE’er als deze na opleiding het werkveld ingaat.
 
Sjoerd van den Heuvel zette het publiek aan het denken door de vraag ‘waar gaat datagedreven werken het verschil maken?’ te ontleden. Wat is waar en welke betekenis geven we ‘verschil’ in deze context? Een boeiende denkoefening. Na een levendige discussie waarin ook de voors en tegens van datagedreven werken aan bod kwamen was de conclusie: the future is bright, the future is datagedreven!
 
Wilma Scholte op Reimer, lid van het college van bestuur van de HU sloot de dag af met een opdracht voor de volgende Pareltjesdag: bespreek hoe we de instroom in de prachtige logistieke opleidingen die we rijk zijn in Nederland een boost kunnen geven! Een oproep waar we graag gehoor aangeven.
 
De HAN komt graag in contact met bedrijven die hierover met ons mee willen denken. Of, bent u benieuwd hoe u aan de slag kunt met digitalisering of datagedreven werken? Neem dan contact op met Hans van Poppel: Hans.vanpoppel@han.nl
suus-2021-logo-HAN-kleur