Twee laadpleinen erbij in Rivierenland

Twee laadpleinen erbij in Rivierenland
Bedrijvenpark Medel in Tiel en in Culemborg industrieterrein Pavijen ‘krijgen’ elk een laadplein voor elektrische vrachtwagens, bestelwagens en personenauto’s.  Het zijn pilots voor de energietransitie in transport en logistiek die de provincies Gelderland en Overijssel momenteel samen uitvoeren.
De ondernemers op bedrijvenpark Medel zijn inmiddels begonnen met onderzoek naar lokale opwekking, opslag van stroom én onderlinge uitwisseling van deze energie voor hun bedrijven. Bovendien legt brandstoffenhandelaar Van Dijkhuizen op bedrijvenpark Medel een waterstoftankstation voor bedrijfswagens aan. Want ook aan zo’n stuk infrastructuur is grote behoefte.
Vorig jaar kondigden de provincies de pilots aan. In Gelderland en Overijssel komen nu tien laadpleinen, waarvan twee in Rivierenland. Doetinchem en Beuningen krijgen er elk één. De pilots zijn een voorbereiding voor de aanleg van veel meer laadpleinen in beide provincies. Met deze eerste pleinen wordt onderzoek uitgevoerd naar behoeften, methoden en planning van de energietransitie in transport en logistiek.
Volgens parkmanager Marcel van den Berg van bedrijvenpark Medel en industrieterrein Pavijen, die is betrokken bij de opzet van de laadpleinen, is dit een mooie ontwikkeling, die aansluit op het initiatief dat ondernemersvereniging OCT om eigen, decentrale energienetwerken te realiseren. De netbeheerders hebben namelijk problemen om bedrijventerreinen te voorzien van voldoende stroominfrastructuur. “We hebben vier jaar geleden 30.000 zonnepanelen op de daken van de Tielse bedrijventerreinen gelegd. We willen meer, met nieuwere technieken. De klassieke panelen zijn vaak zwaar voor de daken van bedrijven, daarom gaan we ook werken met  folie, die veel lichter is en ook een uitstekende opbrengst heeft. Verder plaatsen we windturbines/windwokkels, klein en licht, op de daken, voor de dagen dat de zon niet schijnt. Molens zijn vaak te zwaar.”
De voorbereidingen worden gefinancierd door de ondernemers zelf, gemeente Tiel, Rabobank West-Betuwe, Industrieschap Medel en de Ondernemers Coöperatie Tiel zelf. VNO-NCW midden en Oost-NL zorgen voor verdere ondersteuning bij verwerven van  subsidies.
OCT Tiel onderzoekt nu de behoeften van bedrijven naar stroom. Van den Berg “Daarin werken we samen met Energie Coöperatie Midden-Betuwe (EcMB), zij inventariseren. Ze kijken ook naar welke bedrijven op elkaar kunnen worden aangesloten. Het is goed mogelijk dat een bedrijf veel stroom opwekt, maar weinig nodig heeft, en andersom. We plaatsen straks ook grote accu’s waaruit de stroombehoefte kan worden gedekt, want terug leveren aan het net wordt de komende tijd ook een probleem, en kan zelfs geld gaan kosten.”
De Kring Culemborgse Bedrijven start in februari met hetzelfde onderzoek en is aangehaakt bij de komst van het laadplein daar. Van den Berg: “Het spoort meer ondernemers mogelijk aan lid te worden. De energietransitie lukt alleen als gezamenlijke inspanning.”