Uitbreiden? Bel economische zaken van de gemeente

Uitbreiden? Bel economische zaken van de gemeente
Bedrijfsgrond is schaars in het rivierengebied, en waar bedrijven wél nieuw kunnen bouwen gelden tal van beperkende overheidsregels. Wat kan een ondernemer in logistiek of de fruitsector (met veel logistiek) nog doen om uit te breiden? Logistics Valley Rivierenland ging op onderzoek.

 Het antwoord in een notendop: er kan in Rivierenland nog wel íets, maar de regels zijn vaak streng en de mogelijkheden daardoor beperkt. Dat komt ook omdat gemeenten niet zelf alles kunnen bepalen, maar ook moeten voorzien in de regels die door provincie Gelderland als kader hierbij worden meegegeven. Een van die regels is bijvoorbeeld dat nieuwe bedrijfsmatige activiteiten toestaan in het buitengebied in beginsel niet kan (met een bestemmingsplanwijziging), wanneer die activiteit naar huidige planologische inzichten thuishoort op een bedrijventerrein. In Gelderland zit het buitengebied qua niet-agrarische verwante bedrijfsmogelijkheden daardoor eigenlijk op slot.

Natuurlijk zijn er wel uitzonderingen mogelijk, en wordt door gemeenten gekeken of maatwerk per locatie een optie kan zijn. Maar die uitzondering moet heel goed zijn onderbouwd en uitgebreid zijn beschreven, zodat het voldoet aan de provinciale eisen uit de omgevingsverordening en bijvoorbeeld de ruimtelijke kwaliteit van het buitengebied erdoor versterkt zal worden. (artikel 5.59 voor de liefhebber)

Een andere regel is dat voor elke Gelderse regio de gemeentebesturen samen met Gedeputeerde Staten een regionaal programma werklocaties opstellen. Dat zijn afspraken over nieuwe bedrijfsgrond met de provincie. Periodiek wordt onderzocht hoe het ermee staat: zijn de plannen nog bij de tijd, komen de gemeenten de afspraken met de provincie  -deels zijn het verplichtingen- op tijd na en zijn de afgesproken hectares nieuw bedrijfsterrein voor de komende jaren nog voldoende? Op dit moment zijn gemeenten er weer mee bezig.
Tegelijkertijd heeft de schaarste in het rivierengebied ook andere redenen: zo is het vastgestelde bestemmingsplan voor de uitbreiding van Medel in een beroepsprocedure door de Raad van State vernietigd, omdat het plan was gebaseerd op de Programmatische Aanpak Stikstof. Door gemeente Tiel is nu een aangepast bestemmingsplan opnieuw in procedure gebracht. Bij vaststelling van dat bestemmingsplan kan de beoogde ontwikkeling alsnog van start. Maar dat is nog niet zeker, wel zeker is dat de huidige vertraging inmiddels is opgelopen tot meerdere jaren en dat is goed merkbaar in de vraag.
Dat resulteert dan ook het advies om als ondernemer bij uitbreidingswensen het gesprek met de afdeling economische zaken van de gemeente in een zo vroeg mogelijk stadium te openen. Dan wordt duidelijk wat er kan, wat er aan onderbouwing van de vraag om ruimte nodig is en wordt, en welke weg een ondernemer bewandelen moet om zijn bedrijf te kunnen vergroten of te verplaatsen. Want ruimte is nu eenmaal schaars.