Van Helten Transport vier eeuwfeest

Van Helten Transport vier eeuwfeest
Van Helten Transport in Geldermalsen viert zijn honderdjarig bestaan. Dit jaar ook krijgt directeur Jan van Helten opvolging. “Dat vieren we samen met de klanten in augustus.” De naam blijft.

Van Helten Transport heeft de omvang die nog door een kleine ploeg mensen is te overzien, vertelt Van Helten. “Transportbedrijven tussen twintig en veertig wagens hebben het veel moeilijker. Met tien wagens zijn wij nog door één leidinggevende te overzien en onze chauffeurs hebben nog direct contact met de klanten. Zij zijn onze ambassadeurs. ”
Het is altijd een lokaal bedrijf geweest, al gingen later de ritten naar het buitenland. “Ene De Bruin begon er in 1924 mee, hij haalde melkbussen op bij boeren. Mijn moeder heeft hem nog gekend. De Bruin reed eerst met paard en wagen, dat werd later een vrachtwagen. Mijn vader, Anton van Helten, nam het bedrijf én de vrachtwagen in 1954 over, mijn moeder deed de administratie. Ook mijn broer werkte er aanvankelijk in, en mijn zoon ook een tijd. Als kind al mocht ik mee melk ophalen in Tricht, Buurmalsen en Buren. Het was veel werk, want de ronde werd twee keer per dag gemaakt. De melk ging naar de fabriek in Tricht. Eigenlijk was de zondagmiddag de enige keer in de week dat het gezin met elkaar at. Want die dag werd er maar één keer melk gereden. Mijn broer kwam in 1978 in het bedrijf, tot 2000. Ikzelf ging rijden in 1985. Dat heb ik vijf jaar gedaan. Vader is in 1995 uit het bedrijf gegaan. Dat stond sinds 1949 in Buurmalsen. De huidige vestiging aan de Rijnstraat openden we in 1989.”

Grondlegger Anton van Helten schakelde begin jaren zeventig over op transport van hout en plaatmateriaal. “Er werd in die jaren veel gebouwd, er was werk in. Tegenwoordig is dat eigenlijk een specialiteit van ons. We leverden en leveren ook af op bouwplaatsen. Het hout komt veelal uit Duitsland, soms op de oplegger, soms al in containers wanneer het naar de haven moet.

Jan van Helten is directeur-eigenaar, en heeft nu een opvolger in Ab Rombout, die zelf zes wagens heeft. Het bedrijf blijft onder de naam Van Helten Transport opereren. “We hebben een klik, en de mensen die hier in dienst zijn, worden overgenomen. Je moet ook iemand met dezelfde inslag hebben, die dicht op de operatie wil staan. Ik heb nog nooit een klant nee verkocht. Het is een druk bestaan. Ik heb mijn gezin tekort gedaan soms. Het is nu beter te doen, vooral omdat overal de telefoon is te gebruiken. We werken in Duitsland en de Benelux. Vroeger had je zo’n pieper, dan wist je wie je kon bellen. Dat kon alleen bij tankstations, en die pieper ging altijd af wanneer je er net een was gepasseerd.”

Maar hoe zit het dan met die honderd jaar? Van Helten: “We gaan voor het bestaan van een bedrijf uit van de gegevens van de eerste KvK-aanmelding, en die melding voor het huidige bedrijf is het fundament sinds 1924.